Colloquium 'Spreken over Code'

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Datum en tijd
6 feb. 2020 14:00 - 18:00
Locatie
ZP11/Aula

De afdeling Software Engineering organiseert op 6 februari van 2 tot 6 uur een colloquium met als titel 'Spreken over Code'. 

Reindert-Jan Ekker zal het hebben over optionele statische typering. In dit praatje wordt de theorie achter type hints besproken, en waarom dit aan de taal wordt toegevoegd. Hierna wordt ingegaan op de praktijk; tijdens het typen van code worden de voor- en nadelen van static typing toegelicht. Hoe verhoudt typing zich in Python tot andere talen? Wat is de impact voor het werk van een programmeur? Natuurlijk is er ook ruimte voor discussie.

In de loop der jaren heeft Reindert-Jan Ekker het software-ontwikkelproces vanuit vele invalshoeken mogen ervaren, van tester tot Lead Developer en van Scrum Master tot docent. De laatste jaren richt hij zich met name op de didactiek; met zijn bedrijf Code Sensei verzorgt hij programmeer-trainingen voor het bedrijfsleven, en hij maakt videocursussen voor het online platform Pluralsight.

Mohamed Chahchouhi zal het hebben over schoonheid en programmacode. Als aan programmeurs naar hun mening over programmacode wordt gevraagd, bevatten de antwoorden meestal opmerkingen als 'dit is een goede oplossing' of 'deze code is slecht geschreven' – antwoorden gegeven vanuit een functioneel oogpunt. Maar opvallend genoeg worden antwoorden als 'dit is mooie code' of 'een zeer elegante oplossing' of zelfs 'erg lelijk, deze code' ook vaak gegeven. Deze laatste vorm van antwoorden adresseren de programmacode dus meer vanuit een esthetisch oogpunt. 

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de rol die esthetiek speelt in programmacode. Wat is de waarde van schoonheid en esthetiek. In hoeverre overlappen schoonheid en functionaliteit? Zijn dit twee kanten van dezelfde medaille? In dit praatje zal een aanzet gegeven worden voor kwalitatief onderzoek in dit veld.

Agenda:
14:00 uur: binnenlopen met koffie en thee
14:30 uur: introductie
15:00 uur: Reindert-Jan Ekker over optionele statische typering
15:45 uur: Mohamed Chahchouhi over schoonheid in code
16:30 uur: tafelgesprek
17:00 uur: borrel

TL;DR
Colloquium 'Spreken over Code'
Donderdag 6 februari
14:00 - 18:00 uur
ZP11/Aula

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen